Over JaNee • Wonderbaarlijke Spiegels

Over JaNee

Mijn pop JaNee

‘Mijn’ JaNee is het allereerste exemplaar van alle JaNee’s die geproduceerd zijn voor Handpop.nl. JaNee was er niet van de één op de andere dag en dat maakte ook dat ik al voor haar komst een heel duidelijk beeld had van hoe en wie ze moest zijn. 

JaNee is de pop met wie ik al mijn materialen maak, met wie ik workshops geef, die demonstreert in alle cursussen en die een prominente rol speelt in alles wat ik doe met handpoppen. JaNee voelt voor mij als een goedzittende jas en we blijken een goed team samen. Dat klinkt misschien raar maar ik zie het in de praktijk ook gebeuren; de ene pop past beter bij je dan een andere en als de klik er eenmaal is ontstaat er iets nieuws wat alleen maar omschreven kan worden als synergie. 

JaNee is één van de beste dingen die me in mijn leven overkomen zijn (of waar ik voor gekozen heb, ‘t is maar hoe je het bekijkt). Ik ervaar het als een enorme verrijking om de wereld door haar ogen te mogen aanschouwen en deelgenoot te zijn van haar waarnemingen, haar intepretaties en haar gesprekken. 

Dit zegt Helen ook nog over JaNee

Haar achtergrond

JaNee ontstond uit mijn wens om een pop te maken voor een project waarin ik wilde gaan werken aan het vergroten van de weerbaarheid van kinderen. Het moest een meisjespop zijn, een krachtig meisje dat niet bang was haar stem te laten horen, volop in het leven stond en in staat was aan te geven wat ze wel en niet wilde. Eentje die Ja en Nee durfde te zeggen; het idee voor JaNee was daarmee ontstaan.

Haar uitdaging

JaNee’s grootste uitdaging is aan te sluiten bij ieder kind waar ze mee in gesprek gaat en kunnen kletsen over elk denkbaar onderwerp. Om dat te bereiken verdiept JaNee zich in verschillende leeftijden en verschillende belevingswerelden. Ze kijkt goed om zich heen, stelt veel vragen, wil veel weten, heeft een brede interesse, staat open voor veel, heeft nauwelijks oordelen en is vooral nieuwsgierig.

Haar doel

Alles wat JaNee doet is gericht op het in contact komen met de ander. Ze wil de ander beter leren kennen, weten wat de ander beweegt, hoe de ander denkt, wat zijn/haar dromen zijn en waar hij of zij over struikelt. JaNee denkt en handelt als een echte vriendin, ze schrijft niet voor, weet het niet beter maar denkt met je mee en laat je gewoon zijn wie je bent. Zij vindt je altijd oké, wat je ook doet.