Basisworkshop De pedagogische handpop Wonderbaarlijke Spiegels

Basisworkshop

De pedagogische handpop

In de 3,5 uur durende workshop “De handpop als pedagogisch hulpmiddel” gaan we aan de slag met de basisbeginselen van het interactief- en pedagogisch werken met handpoppen. Dit is niet te vergelijken met spelen op basis van een script of rol waarbij het verhaal de inhoud vormt. In deze workshop draait het om het creëren van een geloofwaardig wezentje dat actief onderdeel gaat worden van je dagelijkse praktijk; een karaktertje met een eigen persoonlijkheid, een eigen belevingswereld, een eigen geschiedenis, eigen plannetjes en eigen behoeften. Een wezentje dat aansluit bij de kinderen waar je mee werkt, dat niets liever doet dan met die kinderen in gesprek gaan en hen op een speelse manier (leer)inhouden of vraagstukken aanbieden.

Tijdens deze workshop gaan we het medium handpop nader beschouwen en ontdekken aan welke voorwaarden de pop moet voldoen om door kinderen als geloofwaardig en veilig te worden ervaren. We gaan aan de slag met het vormen van een laagdrempelig en communicatief karakter dat alle mogelijke onderwerpen aan kan kaarten, een karaktertje waar kinderen zich in kunnen herkennen, waar ze zichzelf bij kunnen zijn en zichzelf bij durven te uiten. De pop neemt jouw rol niet over, maar zal een aanvulling gaan worden op je eigen handelen en daarbinnen een rol gaan krijgen.

Je zult tijdens deze workshop ervaren dat het interactief werken met een handpop veel meer een kwestie is van inspringen op situaties dan van techniek. Techniek blijkt geen voorwaarde om een geloofwaardige handpop te creëren, enthousiasme wèl. Om deel te kunnen nemen aan deze workshop is het niet nodig dat je al ervaring hebt met het spelen met poppen, het is een echte beginnersworkshop.

Dit is de workshop die ik het meest geef, die het meest breed van opzet en inhoud is en die het best aansluit bij de praktijk van alledag. Hij kan individueel gevolgd worden op verschillende locaties in het land maar hij kan ook met een groep of team op een door jou gekozen locatie gegeven worden.

Wat komt er in deze workshop aan bod?

De juiste pop kiezen

Welke pop past het best bij jou en jouw situatie, welke overwegingen spelen daarbij mee?

Handelingen en bewegingen

Welke handelingen kan een pop uitvoeren, hoe beweegt de pop, welke handelingen en bewegingen maken een pop geloofwaardig?

Stemgebruik

We gaan niet buikspreken en voor ons doel is dat ook niet nodig, maar de pop krijgt wel een eigen stem. Hoe doe je dat?

De pop een karakter geven

Wie is het wezentje wat je in je handen houdt? Wat heeft hij/zij te vertellen?

De pop introduceren

Hoe introduceer je een handpop in een groep, een groepje of bij een individueel kind? Hoe introduceer je de handpop in je thuissituatie? Wat doet een pop dan en vooral…wat doet ie niet?

(Leer)inhoud via de pop aanbieden

Wat is er voor nodig om de handpop spannend en uitdagend te houden? Welke inhoud kan de pop aanbieden en hoe doet hij/zij dat? Hoe kun je de handpop inzetten om kinderen (maar ook ouderen) te activeren, uit te dagen, iets nieuws te leren, te laten oefenen of zich te laten uiten?

Voor wie?

  • Ouders.
  • Leid(st)ers in de kinderopvang.
  • Leerkrachten (alle bouwen/groepen).
  • Rt-ers, Ib-ers.
  • Kindercoaches, kindertherapeuten.
  • Hulpverleners.

Prijzen & Beschikbaarheid

De workshop wordt op verschillende plaatsen gegeven en duurt  3,5 uur met inbegrip van een pauze.  De prijs van de workshop is €75,- per persoon. Wanneer je je inschrijft voor de workshop ontvang je een bevestigingsmail, je weet zo zeker dat er een plek voor je gereserveerd is. Ongeveer 3 weken voor aanvang van de workshop ontvang je het programma en de routebeschrijving voor de workshop per e-mail.

Wanneer je zelf een pop hebt kun je die meenemen en daarmee oefenen. Wanneer je nog geen pop hebt kun je oefenen met één van de vele poppen die aanwezig zijn.

De workshopprijs is inclusief koffie, thee of water.

Alle ingeplande workshops staan in de agenda

17aug13:0016:30Event OverBasisworkshop "De Pedagogische handpop" in Elst (GLD)De workshop die iedereen kan volgen13:00 - 16:30 Wonderbaarlijke Spiegels, Manege 6G 6662 WC Elst (Gld)Activiteit:Workshop

31aug13:0016:30Basisworkshop "De Pedagogische handpop" Swifterbant (FL)De workshop die iedereen kan volgen13:00 - 16:30 Swifterbant, De lange streek 30, 8255 AR Swifterbant FLActiviteit:Workshop

X