Basisworkshop

De Pedagogische Handpop

In deze 3,5 uur durende workshop gaan we aan de slag met de basisbeginselen van het interactief- en pedagogisch werken met handpoppen. Dit is niet te vergelijken met de zgn. poppenkastspelen waarbij het verhaal de inhoud vormt. Dat wat ik je tijdens deze workshop willen leren heeft niets met de poppenkast van doen. Het draait vooral om het creëren van een geloofwaardig wezentje wat actief onderdeel gaat worden van je dagelijkse praktijk; een karaktertje met een eigen persoonlijkheid, een eigen belevingswereld, een eigen geschiedenis, eigen plannetjes en eigen behoeften. Een wezentje dat aansluit bij de kinderen waar je mee werkt en wat niets liever doet dan met die kinderen in gesprek gaan en hen op een speelse manier leerinhouden of vraagstukken aanbieden.

Tijdens deze workshop gaan we het medium handpop nader beschouwen en ontdekken aan welke voorwaarden de pop moet voldoen om door kinderen als geloofwaardig en veilig te worden ervaren. We gaan aan de slag met het vormen van een laagdrempelig en communicatief karakter wat alle mogelijke onderwerpen aan kan kaarten, een karaktertje waar kinderen zich in kunnen herkennen, waar ze zichzelf bij kunnen zijn en zichzelf bij durven te uiten. De pop neemt jouw rol niet over, maar zal een aanvulling gaan worden op je eigen handelen en daar een rol binnen krijgen.

Je zult tijdens deze workshop ervaren dat het interactief werken met een handpop veel meer een kwestie is van inspringen op situaties dan van techniek. Techniek blijkt geen voorwaarde om een geloofwaardige handpop te creëren, enthousiasme wèl. Om deel te kunnen nemen aan deze workshop is het niet nodig dat je al ervaring hebt met het spelen met poppen, het is een echte beginnersworkshop.

Dit is de workshop die ik het meest geef, die het meest breed van opzet en inhoud is en die het best aansluit bij de praktijk van alledag. Hij kan individueel gevolgd worden op onze locatie in Elst gegeven maar hij kan ook op een door jou gekozen locatie gegeven worden.

Wat komt er in deze workshop aan bod?

De juiste pop kiezen

Welke pop past het best bij jou en jouw situatie, welke overwegingen spelen daarbij mee?

Handelingen en bewegingen

Welke handelingen kan een pop uitvoeren, hoe beweegt de pop, welke handelingen en bewegingen maken een pop geloofwaardig?

De pop een karakter geven

Wie is het wezentje wat je in je handen houdt? Wat heeft hij/zij te vertellen?

Stemgebruik

We gaan niet buikspreken en voor ons doel is dat ook niet nodig, maar de pop krijgt wel een eigen stem. Hoe doe je dat?

De pop introduceren

Hoe introduceer je een handpop in een groep, een groepje of bij een individueel kind? Hoe introduceer je de handpop in je thuissituatie? Wat doet een pop dan en vooral…wat doet ie niet?

(Leer)inhoud via de pop aanbieden

Wat is er voor nodig om de handpop spannend en uitdagend te houden? Welke inhoud kan de pop aanbieden en hoe doet hij/zij dat? Hoe kun je de handpop inzetten om kinderen (maar ook ouderen) te activeren, uit te dagen, iets nieuws te leren, te laten oefenen of zich te laten uiten?

Wat kost het en waar kan ik deze workshop volgen?
 • In Elst (GLD)

  De workshop kost €75,- per deelnemer, wordt gegeven op onze eigen locatie in Elst (Gld) en duurt  3,5 uur met inbegrip van een pauze.  Wanneer je je inschrijft voor de workshop ontvang je een bevestigingsmail, je weet zo zeker dat er een plek voor je gereserveerd is. Ongeveer 3 weken voor aanvang van de workshop ontvang je het programma en de routebeschrijving voor de workshop per e-mail.

  Wanneer je zelf een pop hebt kun je die meenemen en daarmee oefenen. Wanneer je nog geen pop hebt kun je oefenen met één van de vele poppen die aanwezig zijn. Na afloop van de workshop is het mogelijk om poppen te kopen met een korting van 10% op de adviesprijs.

  De workshopprijs is inclusief de handleiding en toegang tot een pluscursus op onze online academy.

 • Op locatie

  Een activiteit op locatie kan helemaal worden afgestemd op de organisatie, de leervragen en behoeften van deelnemers, specifieke doelgroepen of problematiek en de beschikbare tijd. Ik ga aan de slag met alle wensen en doe je geheel vrijblijvend een voorstel.

  Wanneer er al poppen aanwezig zijn kun je die meenemen en daarmee oefenen. Wanneer er nog geen poppen aanwezig zijn oefenen de deelnemers met de poppen die ik mee neem. Na afloop van de workshop is het mogelijk om poppen te kopen met een korting van 10% op de adviesprijs.

  Wil je een workshop boeken of heb je nog vragen over deze workshop? Vul dan dit formulier in, ik neem daarna contact met je op om de mogelijkheden door te spreken.

X