Basiscursus: De handpop als hulpmiddel in de hulpverlening • Wonderbaarlijke Spiegels

Basiscursus: De handpop als hulpmiddel in de hulpverlening

ac-basiscursus-hulpverlening1

Basiscursus: je wilt het graag goed leren en bij het begin beginnen

Je hebt een menspop en had daar grootse plannen mee toen je die kocht, je wilde hem of haar gaan gebruiken in je werk binnen de (jeugd)hulpverlening maar in de praktijk lukt het je niet om hem tot leven te roepen of te gebruiken zoals je voor ogen had. Misschien heb je nog geen handpop en wil je eerst zien hoe je daar mee zou kunnen starten omdat je bang bent dat hij vooral op de stoel of op de kast blijft zitten? Dan is deze cursus iets voor jou want in deze beginnerscursus ga je stap voor stap aan de slag om van jouw pop een levendig en geloofwaardig wezentje te maken wat zich gedurende de cursus steeds meer gaat transformeren tot een heus hulpmiddel dat een plek krijgt binnen je werk met kinderen. Daarbij valt te denken aan het uitdagen tot interactie en communicatie, het aanleren van vaardigheden, het oefenen met gedrag of samenspel, het aan de slag gaan met het zelfbeeld of de weerbaarheid van een kind. Het is een beginnerscursus dus je hebt geen ervaring nodig, alleen een pop waarmee je kunt oefenen en dat oefenen doe je op een plek die je zelf kiest want deze cursus kun je helemaal online in je eigen tempo en op tijden die je zelf kiest volgen.

“De handpop als (pedagogisch) hulpmiddel in de hulpverlening” is een online cursus voor kindercoaches, jeugdhulpverleners, speltherapeuten e.a. professionals in de jeugdzorg. In deze cursus ga je aan de slag met de basisvaardigheden rondom het tot leven roepen van je menspop. Je leert hem/haar bewegen, de handen gebruiken, geeft jouw pop een stem, laat hem/haar praten en denkt goed na over een karakter dat aansluit bij jouw pop en jouw situatie. Vervolgens ga je dit karakter ‘vertalen’ naar de hulpverlening. Je gaat nadenken over doelen die je wilt behalen, de pop introduceren bij kinderen en je verdiepen in verschillende manieren waarop je jouw pop voor kinderen interessant en uitdagend kunt maken (en houden).

Het draait dus om de basistechnieken, om het ‘hoe breng ik mijn pop tot leven?’ (in het eerste deel van de cursus) en daarna om het ‘op welke manier kan ik mijn pop inzetten om pedagogische doelen te bereiken?’ (het tweede deel van de cursus). 

In deze cursus ga ik je helpen om eerst een geloofwaardige pop neer te zetten en die een karakter te geven waarmee je in de praktijk alle kanten op kunt. Daarna gaan we aan de slag je pop verder uit te bouwen en geven we hem attributen die bruikbaar zijn binnen je dagelijkse werk. Ik ga je na laten denken over de inhoud die je via jouw pop aan wilt kaarten. Hoe ga je dat doen? Wat heb je daarvoor nodig? Wat laat je aan het toeval over en wat ga je voorbereiden? Daarnaast ga ik met je aan de slag om jouw pop vaardigheden te geven die maken dat je meer informatie van kinderen terug gaat krijgen en makkelijker onderwerpen aan kunt kaarten. Je gaat aan de slag met inhouden, problematieken en hoe jouw pop die laagdrempelig en vanuit de kracht van de pop aan kan bieden aan kinderen zodat je via de pop ook echt doelen kunt gaan behalen.

Jouw pop wordt niet vanzelf het gedroomde hulpmiddel en ook niet door alleen naar mij te kijken dus je moet zelf ook echt aan de slag en gaan oefenen. Maar je kunt daarin een jaar lang op mij terugvallen en me al je obstakels voorleggen, ik denk graag met je mee!

Veel gestelde vragen:

Hoe schrijf ik me in voor deze cursus?

Je kunt je via de groene knop hiernaast inschrijven voor deze cursus. Door op de knop te drukken kom je in onze ‘winkel’ terecht en daar kun je de cursus afrekenen. Je ontvangt dan binnen een dag een mail waarmee je toegang krijgt tot de academy en kunt al heel snel starten met de eerste les.

Wat heb ik nodig om de cursus te volgen?

Je hebt in de eerste plaats een pop nodig waarmee je kunt oefenen. Zonder een pop blijft het een ‘kijkactiviteit’ waarin je mij vooral aan het werk ziet en dat is hartstikke leuk om naar te kijken maar je leert niet spelen door alleen te kijken. Spelen met een pop is een activiteit en een vaardigheid die je moet oefenen, ik kan dat niet genoeg herhalen en benadrukken.

Het fijne van online lessen is dat je die in je eigen tempo kunt volgen, net zo vaak kunt herhalen als je wilt en kunt oefenen op plaatsen waar niemand je ziet. Maak daar gebruik van en oefen, oefen, oefen, stel je vragen, deel je twijfels, frustraties en onzekerheden want alleen dan ontdek je dat je hierin niet de enige bent en legio mensen dezelfde drempels over moeten.

Wat ook handig is om in de buurt te hebben als je gaat oefenen is een spiegel, daarin zie je hoe jouw pop precies overkomt. Let tijdens het oefenen met een spiegel vooral op je pop en niet op jezelf want jouw publiek doet dat ook niet, die ziet ook vooral de pop.

En natuurlijk een internetverbinding want anders kun je niet online en offline is de cursus niet beschikbaar.

Wanneer kan ik starten met de cursus?

Je kunt elke werkdag starten met de cursus.

Na ontvangst van de betaling ontvang je een mail met een uitnodiging je te registreren in de afgeschermde leeromgeving van de academy. Je account wordt daarna binnen 24 uur geactiveerd en je kunt dan gelijk starten met je eerste les.

Hoe lang mag ik over deze cursus doen?

Je krijgt 12 maanden toegang tot de online leeromgeving.

Zit er begeleiding bij de cursus?

Ja, je wordt in een deelnemersgroep geplaatst en kunt vragen stellen, zowel bij de lessen als ook in het forum bij de cursus waar je nog wat dieper in de lesstof kunt duiken als je dat wilt. Ook moet je 2 opdrachten inleveren die worden beoordeeld.

Hoeveel tijd ben ik ongeveer kwijt met de cursus?

Je kunt de lessen volgen op momenten die voor jou het best uitkomen. Elke les bestaat uit één of meer onderdelen en oefeningen. Per lesonderdeel ben je, met oefenen, ongeveer een uur kwijt. De totale belasting van deze cursus is ongeveer 22 uur.

Is de inhoud van deze cursus vergelijkbaar met de basisworkshop “de handpop als pedagogisch hulpmiddel?”

Ja, deze cursus behandelt dezelfde onderwerpen als de workshop.

Kan ik samen met anderen op hetzelfde account inloggen?

Een account is persoonlijk en geeft recht op toegang tot de cursus voor 1 persoon. Het systeem registreert van iedere gebruiker deelname en activiteit op de website, bij een vermoeden van misbruik kan een account geblokkeerd worden.

Met welk apparaat kan ik de cursus het best volgen?

De cursus is het best te bekijken en te volgen via een pc of tablet. Hoe kleiner het apparaat is, hoe kleiner het scherm en hoe meer er gescrolld moet worden om alle menu’s te kunnen zien of gebruiken. Bedenk ook dat de lessen bedoelt zijn om samen met je pop te doen, om tijdens het kijken mee te doen met de voorbeelden en dat je je handen dus vrij moet hebben. Wanneer je ervoor kiest de lessen via een tablet (of mobiel) te volgen, zet het apparaat dan ergens op zodat je je handen vrij hebt. Daar leer je het meest van.

Kan ik de cursus met elke browser volgen?

Ja, de cursus wordt goed getoond op de meest gebruikte browsers. Dit neemt niet weg dat er wel problemen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld opgeslagen cookies, dat is niet altijd iets wat ik van onze kant kan oplossen omdat het om een combinatie aan factoren kan gaan die samen een probleem veroorzaken.

Het is geen overbodige luxe om te proberen je pc zo schoon mogelijk te houden en hem regelmatig even door de ‘wasstraat’ te halen. Bekijk in dat kader ook dit artikel eens. Wanneer er problemen ontstaan met het volgen van de cursus stuur dan even een berichtje en zet daar in ieder geval in vanaf welk apparaat en vanuit welke browser je de cursus probeert te bekijken. Probeer van te voren ook even of het opgelost is wanneer je de browsergeschiedenis wist want die vraag ga ik je zeker stellen ???? Hoe je dit doet lees je in dit artikel van Coolblue.

Krijg ik voor deze cursus accreditatiepunten?

Nee, ik heb deze mogelijkheid bekeken maar heb besloten de cursus niet te laten accrediteren omdat er teveel verschillende beroepsverenigingen zijn die allemaal hun eigen (vaak dure) procedures hebben om toegelaten te worden. Dit is een terugkerende kostenpost waarmee de cursus voor de deelnemer veel duurder uit gaat vallen dan nu het geval is. Ik kies daar niet voor en wil graag dat de cursus toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen. Mijn doel is om zoveel mogelijk professionals met een pop als hulpmiddel te laten werken en hen daarbij te ondersteunen. Ik sta voor mijn eigen kwaliteit, kennis en vaardigheid en wil graag laagdrempelig blijven, mijn prijzen moeten dat dus ook zijn.

Bij veel beroepsverenigingen kun je als lid wel een accreditatie voor een, door jou gekozen, cursus aanvragen. Informeer dus even bij je eigen beroepsvereniging naar de mogelijkheden.

Een impressie van deze cursus

Deze cursus is voor professionals in de jeugdhulpverlening, kindercoaches, spel- en kindertherapeuten die de menspop willen gebruiken ten behoeve van hun werk binnen de hulpverlening aan kinderen. De cursus richt zich op het werken met jongere én oudere kinderen in de één op één situatie en kleine groepen.

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is voor professionals in de jeugdhulpverlening, kindercoaches, spel- en kindertherapeuten die de menspop willen gebruiken ten behoeve van hun werk binnen de hulpverlening aan kinderen. De cursus richt zich op het werken met jongere én oudere kinderen in de één op één situatie en kleine groepen.

Deze cursus is voor professionals in de jeugdhulpverlening, kindercoaches, spel- en kindertherapeuten die de menspop willen gebruiken ten behoeve van hun werk binnen de hulpverlening aan kinderen. De cursus richt zich op het werken met jongere én oudere kinderen in de één op één situatie en kleine groepen.

Het is een basiscursus, je hebt dus geen ervaring nodig om deze cursus te kunnen volgen, alleen een pop waarmee je kunt oefenen.

Deze cursus is ook heel geschikt voor een ieder die zijn/haar vaardigheden rondom het werken met een handpop in een hulpverlenende setting wil opfrissen en/of opnieuw geïnspireerd wil raken.

Wat komt er aan bod?

Insert your content here

  • list item 1
  • list item 2

X